دلت خوشه!؟

به راستی چرا باید پرو­ بیوتیک در جیره غذایی استفاده کنیم؟ به چه دردی می خورد؟ با این همه مشکلات، پری­ بیوتیک را کجای دلم بگذارم؟ این سوالات معمولاً جزء اولین پرسش ­هایی هستند که در مواجه با یک مرغدار زحمتکش با آن مواجه می ­شویم. در حالی که همگی می­ دانیم افزودن چنین افزودنی خوراکی باعث افزایش قیمت جیره و در نهایت بیشتر شدن هزینه­ های تولید می­ شود. برای یافتن پاسخ درست باید ریشه­یابی کرده تا بفهمیم که در چنین اوضاعی که قیمت نهاده ­هایی مانند ذرت و کنجاله سویا به خودی خود فشار مالی زیادی به مرغداران وارد می­کند، آیا سزاوار است که ما آنها را با تبلیغات اغواگرانه وادار به خرید چنین چیزی نماییم؟ آیا اضافه کردن پری­ بیوتیک، پروبیوتیک و مواردی از این دست واقعاً قوز بالاقوز هست یا مرحمی برای التیام زخم تولید؟

هر یک از این صحبت­ ها در جای تخصصی خود جای تامل و بحث فراوان دارد. عده­ ای خود را کاملاً بی­ نیاز از هر گونه دستاورد علم و فن جدید دانسته و همچون مرغدار اعظم معبد آمون با تفاله پاپیروس و آب نیل بهترین ضریب تبدیل را می­گیرند! برخی فکر می­کنند، پری­ بیوتیک مثل فلفل و زردچوبه است که فقط چاشنی غذا باشد و بود و نبودش یکی ­است. اگرچه حتی اثرات مثبت چنین افزودنی­ های گیاهی نیز بر سلامت انسان اثبات شده ­اند. در واقع باید پذیرفت که منابع علمی معتبر جهانی و تجارب عملی مرغداران خبره بیانگر حقایقی از اهمیت مصرف افزودنی­ های خوراکی می ­باشند. به عبارت دیگر اگر قبول داشته باشیم که بی­ مایه خمیر فطیر است، متعاقباً از دیدگاه تغذیه ­ای و دقیق­تر درمی­ یابیم که خمیرمایه چیزی جز افزودنی مخمر (Yeast) نیست. پس نیاکان ما خیلی خوب اهمیت موضوع را فهمیده بودند. اما جالب اینجاست که امروزه این مسئله توسط گروهی به کل انکار شده و در عین حال که در اولین برخورد از عملکرد فوق العاده گله خود – با وجود جیره غذایی نامناسب - می­ بالند، اگر بیشتر پای حرفشان بنشینیم در پایان از تیره ­روزی خود همیشه می­ نالند!!

 

تعدادی دیگر نیز همچون کارشناس با مقام نیمه خدایی شهر تِبس چاره کار را در استفاده مدام از آنتی بیوتیک­ ها ­دانسته و آنها را حلّال همه مشکلات سلامت گله می­دانند. این عزیزان با دیدگاه سنتی، استفاده از هر گونه جایگزین جدید آنتی­بیوتیک را نفی کرده و با تکیه بر تجربیات مستحکم خود صرفاً آنتی ­بیوتیک های محرک رشد را درخور توجه می­ دانند. مثلاً می­گویند: کی به کیه؟ آنتی ­بیوتیک بزن بره دکترجان!!  به راستی آیا در ممالک فرنگ هم اینچنین آنتی­ بیوتیک­ هایی هنوز کاربرد دارند و آنها همچنان از فلاووفسفولیپول و آویلامایسین بهره می­ برند؟  اگرچه این آنتی­ بیوتیک ­ها حتی با مقدار مصرف اندک از جهت بهبود سلامت روده و در نهایت عملکرد مرغ­ ها شناخته شده­اند، اما پرواضح است که چنین داروهایی در سطح جهانی روز به روز با محدودیت­ های بیشتری مواجه می­شوند چرا که باعث مقاومت آنتی­ بیوتیکی در طیور و در نهایت انسان می­ گردند و پیامدهای ناخوشایندی را به دنبال دارند. از این رو با روشن شدن افکار عمومی در مورد چنین مسئله ­ای و تقاضای بازار برای مصرف مرغ بدون آنتی بیوتیک، پرورش دهندگان نیز تولید خود را به این سمت سوق می­دهند. این امر در کشور ما نیز خوشبختانه در حال ترویج می­ باشد و طی سال ­های اخیر تولیدکنندگان خوبی هم گام به این عرصه گذاشته ­اند.

برخی مرغداران که تحصیلات تخصصی در این زمینه را دارا نیستند و حتی متاسفانه تعدادی از کارشناسان مربوطه سخت بر این عقیده ­اند که هیچ یک از افزودنی­ ها به هیچ دردی نمی­خورند! علت اصلی نگرش منفی این عزیزان یا به تجربه منفی موردی بر­می­گردد و یا اینکه تصور درستی از انتظارات حاصل از استفاده هر افزودنی ندارند. قبل از استفاده از هر نوع افزودنی خاص مانند پروبیوتیک در ابتدا باید از خواص و به خصوص تداخلات آن بخوبی اطلاع داشته باشیم. برای نمونه بیشتر افزودنی­ های پروبیوتیکی که پیشتر وارد بازار شده بودند به آنتی­ بیوتیک و حرارت پلت ­سازی حساس بوده و کارایی خود را ازدست می­دادند. بنابراین با استفاده نادرست از این افزودنی، مصرف کننده بدین نتیجه می­رسید که اثری ندارد. از طرفی دیگر باید به مقدار مصرف هر نوع محصول دقیقاً طبق توصیه شرکت تولیدکننده توجه داشت و نه واردکننده یا توزیع ­کننده!! علاوه براین باید دقت داشت که همچون اجناس دیگر بازار در این حوزه نیز احتمال تقلب و غش وجود دارد. همچنین باید ملاحظه شود که محصول از شرکت و کشور صاحب نام در این حوزه علمی با فناوری روز باشد. علاوه بر اینها، چون عوامل مختلفی در عملکرد نهایی گله طیور تاثیر می­گذارند نباید کاستی­ های دیگر را به حساب ناکارآمدی افزودنی خوراکی گذاشت و ممکن است یک افزودنی در همه شرایط نتیجه یکسانی به دنبال نداشته باشد.

 

گروهی نیز مسائل را عمیق ­تر از این حرف­ ها می ­دانند و با لحن عجیب تکرار می­ کنند. دلت خوشه!؟ پری­بیوتیک دیگه چیه!؟     "خانه از پای بند ویران است                      خواجه در بند نقش ایوان است"

این سروران بر این باورند که پروبیوتیک، پری ­بیوتیک و سین­ بیوتیک برای کشورهایی مناسب هستند که زیرساخت ­های بهتری دارند و به اصطلاح بقیه چیزهایشان نیز ایده­ آل است. این عزیزان با این تفکر می­ پندارند که چون بسیاری از مرغداری­ های ما با مشکل تاسیسات نامناسب، عدم رعایت ایمنی زیستی و عوامل محیطی نامساعد مانند تنش گرمایی مواجه هستند، از این رو افزودنی­ های خوراکی در چنین شرایط نامطلوبی اثرات مشهودی ندارند و فقط برای شرایط آرمانی مفید می­باشند. در این مورد نیز باید عرض کرد که طبق جدیدترین یافته­ های علمی، افزودنی­ های خوراکی در شرایط چالش­ برانگیز مانند درگیری با سطح تحت بالینی بعضی از عوامل بیماری­زا از جمله سالمونلا و یا تنش حمل ­و­ نقل و تنش گرمایی اثرات معنی­دار بیشتری نشان می­دهند.

به هر حال، هر چند بسیاری از مشکلات صنعت خارج از حیطه توانمندی­ های ماست و ما نمی­توانیم به عنوان مثال در مورد قیمت مرغ و جوجه کاری بکنیم اما حداقل در مورد بهبود سلامت و عملکرد گله خود می ­توانیم با به­ کارگیری محصولات حاصل از علم روز دنیا موفقیت ­هایی را به همراه داشته باشیم. پس برای دید بهتر بیاییم از دیدگاه علمی جهانی به این قضیه بنگریم و فکر نکنیم افزودنی­ های خوراکی فقط و تنها فقط برای مرغداران عزیز ما و بازار ایران تولید شده ­اند.

در نتیجه،

چشم­ ها را باید شست

 جور دیگر باید دید....

 

(نوشته مدیریت کایر ایرانی، دی 1396)

اضافه کردن نظر


ویژه کشاورزی

مقدار الیگوساکارید در محصولات پری بیوتیکی مختلف متفاوت بوده و به طور معمول در حدود 20-30 درصد برای هر کدام از مانان الیگوساکارید و بتاگلوکان گزارش شده­ اند. برای مقایسه و روشن شدن موضوع باید دانست که مقدار تعیین شده بتاگلوکان و مانان الیگوساکارید طبق روش­ های مختلف اندازه­ گیری مانند HPLC ، GC/MS و یا آنالیز آنزیمی می ­تواند کاملاً متفاوت باشد، چون یک روش استاندارد مورد قبول عام مثل روش ­های AOAC ...
  با توجه به جایگاه فعلی صنعت دام و طیور در کشورمان و در نظر گرفتن امور مختلف بهتر است دو برنامه کوتاه و بلند مدت برای آینده هر چه روشن تر دامپروری کشور تدوین شوند. در هر یک از این دو برنامه باید چهار ستون حاکمیت، دانشگاه ، تشکل ها و صنعت را باهم و درکنارهم در نظر گرفت.  در برنامه کوتاه مدت به فرض یک ساله، نقش حاکمیت بسیار پررنگ است و حتی با توجه به شواهد بر سه اصل دیگر نیز سایه افکنده و دیگر ...
پرورش گوسفند (اصول و روش هاي مدرن در توليد). 1392. مهندس مرتضي مرادي ديوكلايي. مركز انتشارات توسعه علوم. ساري
   تولید ایرانی با استانداردهای جهانی    
به راستی چرا باید پرو­ بیوتیک در جیره غذایی استفاده کنیم؟ به چه دردی می خورد؟ با این همه مشکلات، پری­ بیوتیک را کجای دلم بگذارم؟ این سوالات معمولاً جزء اولین پرسش ­هایی هستند که در مواجه با یک مرغدار زحمتکش با آن مواجه می ­شویم. در حالی که همگی می­ دانیم افزودن چنین افزودنی خوراکی باعث افزایش قیمت جیره و در نهایت بیشتر شدن هزینه­ های تولید می­ شود. برای یافتن پاسخ درست باید ریشه­یابی کرده تا ...
مقدمه:      کنترل سالمونلا در پرورش طیور هم از نظر سلامت پرنده و هم انسان حائز اهمیت است. سالمونلا تنها در ایالات متحده، باعث یک میلیون گزارش بیماری، 19000 بستری و 380 مورد مرگ انسان در سال است. محصولات طیور آلوده از عوامل این آمار است. استفاده زیاد از آنتی­ بیوتیک موجب ایجاد مقاومت آنتی­ بیوتیک در باکتری­ های بیماری­زا شده است. از این رو به خاطر فشار روزافزون نهادهای قانونی و تقاضای بازار، ...
آزمايشگاه پرتو آزمون جوانه خراسان:- آزمايشگاه همكار اداره استاندارد و تحقيقات صنعتي- دارای 4 آزمایشگاه تخصصی: فیزیکوشیمیایی، میکروبی، آنالیز دستگاهی، تحقیق و توسعه- داراي موافقت اوليه آزمايشگاه همكار از اداره نظارت بر غذا و دارو- عضو انجمن آزمایشگاه های همکار- آزمایشگاه تخصصی میکروبیولوژی با توانایی اندازه گیری آفلاتوکسین با دستگاه الایزا ریدر- داراي گواهينامه استاندارد ايزو 17025- تنها آزمايشگاه ...

ویژه گردشگری

آمار