چه مقدار الیگوساکارید باید در یک پری بیوتیک وجود داشته باشد؟

مقدار الیگوساکارید در محصولات پری بیوتیکی مختلف متفاوت بوده و به طور معمول در حدود 20-30 درصد برای هر کدام از مانان الیگوساکارید و بتاگلوکان گزارش شده­ اند. برای مقایسه و روشن شدن موضوع باید دانست که مقدار تعیین شده بتاگلوکان و مانان الیگوساکارید طبق روش­ های مختلف اندازه­ گیری مانند HPLC ، GC/MS و یا آنالیز آنزیمی می ­تواند کاملاً متفاوت باشد، چون یک روش استاندارد مورد قبول عام مثل روش ­های AOAC برای تعیین مواد موثره پری­ بیوتیک­ ها هنوز وجود ندارد.

آنچه که باید درمورد بتاگلوکان و مانان­الیگوساکارید بیشتر به آن اهمیت داد زیست­ فراهمی آنها در داخل روده پرنده است. از آنجایی که ترکیبات داخل دیواره سلولی مخمر به صورت پیوندیافته با یکدیگر به ویژه مانوپروتئین هستند، باید این ترکیب پیچیده در پری­ بیوتیک تولید شده هیدولیز گردد تا مانان آزاد قابل دسترس میکروارگانیسم­ های روده بتواند اثرات مورد انتظار را برآورده سازد (جلوکار، 2016).

همچنین همه مواد الیگوساکاریدی به یک میزان تاثیرگذار نیستند مثلاً اینولین، زایلوالیگوساکارید و فروکتوالیگوساکارید در جیره غذایی موش­ های آلوده به سالمونلا پاسخ متفاوتی داشتند و زایلوالیگوساکارید حتی باعث افزایش تعداد سالمونلا تیفیموریوم در کبد و طحال شد (پترسن و همکاران، 2009).

در ضمن هیچ سطح احتیاج دام و طیور برای پری ­بیوتیک تاکنون توسط مجامع علمی معتبر جهانی تعریف نشده است، به عبارت دیگر بتاگلوکان و مانان­الیگوساکارید همانند مواد مغذی کلسیم و فسفر و غیره نیستند که یک سطح حداقل نیاز حیوان برای آنها تعریف و تعیین شود.

نکته دیگر اینکه رابطه عملکرد پری­ بیوتیک در حیوان با مقدار بتاگلوکان و مانان الیگوساکارید به صورت خطی نیست که با افزایش آنها مقدار بهره ­وری هم بیشتر شود بلکه به صورت منحنی است. مثلاً ساواژه و همکاران (1997) در یک تحقیق پاسخ به دز، سطوح  صفر تا 0.33 درصد مانان الیگوساکارید را بر عملکرد و مورفولوژی روده طیور بررسی کردند که مقدار 0.11 درصد موجب بیشترین وزن­ گیری شد.

باید توجه داشت که الیگوساکارید بیش از حد نیز ممکن است باعث بروز مشکلاتی از جمله نقش دفاعی مخاط روده شود زیرا تخمیر سریع پری­بیوتیک­ها منجر به افزایش غلظت اسیدهای آلی در روده می­شود. تِنبروگنکات و همکاران (2003) در یک آزمایش نشان دادند که مقدار سه گرم فروکتوالیگوساکارید در صد گرم خوراک موش­ های صحرایی باعث افزایش بیفیدوباکتری­ ها شد درحالی که مقدار شش گرم آن سبب افزایش سالمونلا در محتویات مخاط و مدفوع و همچنین اسهال شد. آنها همچنین نشان دادند که مقدار زیاد فروکتوالیگوساکارید باعث افزایش نفوذپذیری روده و اختلال در سد دفاعی روده موش­های صحرایی شد (تِنبروگنکات و همکاران، 2005).

علاوه بر اینها ، برخی از پری­ بیوتیک­ های شناخته شده به دلیل اینکه از منبعی غیر از مخمر ساکارومایسس گرقته شده ­اند هیچ بتاگلوکان و یا مانان الیگوساکاریدی ندارند بلکه به جای آن دارای ترکیبات موثره دیگری مانند فیبر میسلیوم می­باشند که با سازوکار دیگری بر سلامت و عملکرد طیور اثرات مثبت دارند.

بنابراین نتیجه می­ گیریم نمی­ توان در حال حاضر به صورت کلی یک عدد ثابتی از بتاگلوکان و یا دیگر ترکیبات پری­ بیوتیکی را توصیه نمود، بلکه هر یک از شرکت­ های تولید کننده با توجه به نوع ترکیب موثره، میزان حامل، روش ­فرآوری و سویه مخمر خاص خود مقدار استفاده از مخمر پری­بیوتیکی در جیره طیور را از 50 گرم تا حتی 5 کیلوگرم در هر تن دان توصیه می­ کنند که البته مقدار رایجتر 0.5 تا 2 کیلوگرم پری ­بیوتیک در هر تن خوراک است.

 

منابع:

Jalukar, S. (2016).RFCs boost egg production efficiency. Feedstuff. http://feedstuffs.com/story-rfcs-boost-egg-production-efficiency-123-137948

Petersen, A., Heegaard, P. M., Pedersen, A. L., Andersen, J. B., Sørensen, R. B., Frøkiær, .,  Lahtinen, S. J,  Ouwehand, A. C.,  Poulsen, M., and  Licht, T. R. . (2009). Some putative prebiotics increase the severity of Salmonella enterica serovar Typhimurium infection in mice. BMC Microbiology, 9, 245.

Savage, T.F., Zakrzewska, E.I. and Andreasen, J.R. (1997) The effects of feeding mannanoligosaccharide supplemented diets to poultry on performance and the morphology of small intestine. Poultry Science 76 (Suppl. 1): 139.

Ten Bruggencate S.J.M., Bovee-Oudenhoven I.M.J., Lettink-Wissink M.L.G., and Meer R. Van der: (2003). Dietary fructo-oligosaccharides dose-dependently increase translocation of salmonella in rats. Journal of Nutrition, 133:2313-2318.

Ten Bruggencate S.J.M., Bovee-Oudenhoven I.M.J., Lettink-Wissink M.L.G., and Meer R. Van der: (2005). Dietary fructooligosaccharides increase intestinal permeability in rats. Journal of Nutrition, 135:837-842.

 

اضافه کردن نظر


ویژه کشاورزی

مقدار الیگوساکارید در محصولات پری بیوتیکی مختلف متفاوت بوده و به طور معمول در حدود 20-30 درصد برای هر کدام از مانان الیگوساکارید و بتاگلوکان گزارش شده­ اند. برای مقایسه و روشن شدن موضوع باید دانست که مقدار تعیین شده بتاگلوکان و مانان الیگوساکارید طبق روش­ های مختلف اندازه­ گیری مانند HPLC ، GC/MS و یا آنالیز آنزیمی می ­تواند کاملاً متفاوت باشد، چون یک روش استاندارد مورد قبول عام مثل روش ­های AOAC ...
پری­ بیوتیک چیست؟ پری ­بیوتیک­ ها طبق تعریف پایه بر اساس پژوهش های پزشکی مانند گیبسون و رابرفروید (1995) به اجزای غیرقابل هضم غذا یا خوراک اطلاق می­ شود که به طور انتخابی موجب رشد و فعالیت یک یا تعدادی از گونه های باکتریایی مفید در روده می­ شوند و از طرفی دیگر مانع استقرار و تکثیر بعضی باکتری­ های بیماری­ زا مانند سالمونلا می­گردند.   منابع پری­ بیوتیکی کدامند؟ پری بیوتیک ها در تغذیه ...
پرورش گوسفند (اصول و روش هاي مدرن در توليد). 1392. مهندس مرتضي مرادي ديوكلايي. مركز انتشارات توسعه علوم. ساري
   تولید ایرانی با استانداردهای جهانی    
مقدمه:      کنترل سالمونلا در پرورش طیور هم از نظر سلامت پرنده و هم انسان حائز اهمیت است. سالمونلا تنها در ایالات متحده، باعث یک میلیون گزارش بیماری، 19000 بستری و 380 مورد مرگ انسان در سال است. محصولات طیور آلوده از عوامل این آمار است. استفاده زیاد از آنتی­ بیوتیک موجب ایجاد مقاومت آنتی­ بیوتیک در باکتری­ های بیماری­زا شده است. از این رو به خاطر فشار روزافزون نهادهای قانونی و تقاضای بازار، ...
آزمايشگاه پرتو آزمون جوانه خراسان:- آزمايشگاه همكار اداره استاندارد و تحقيقات صنعتي- دارای 4 آزمایشگاه تخصصی: فیزیکوشیمیایی، میکروبی، آنالیز دستگاهی، تحقیق و توسعه- داراي موافقت اوليه آزمايشگاه همكار از اداره نظارت بر غذا و دارو- عضو انجمن آزمایشگاه های همکار- آزمایشگاه تخصصی میکروبیولوژی با توانایی اندازه گیری آفلاتوکسین با دستگاه الایزا ریدر- داراي گواهينامه استاندارد ايزو 17025- تنها آزمايشگاه ...

ویژه گردشگری

آمار