پری­ بیوتیک چیست و چگونه تولید می شود؟

پری­ بیوتیک چیست؟

پری ­بیوتیک­ ها طبق تعریف پایه بر اساس پژوهش های پزشکی مانند گیبسون و رابرفروید (1995) به اجزای غیرقابل هضم غذا یا خوراک اطلاق می­ شود که به طور انتخابی موجب رشد و فعالیت یک یا تعدادی از گونه های باکتریایی مفید در روده می­ شوند و از طرفی دیگر مانع استقرار و تکثیر بعضی باکتری­ های بیماری­ زا مانند سالمونلا می­گردند.

 

منابع پری­ بیوتیکی کدامند؟

پری بیوتیک ها در تغذیه انسان و دام و طیور شامل طیف وسیعی از اقلام خوراکی مانند سیب، سیر، پیاز، کاسنی، عسل، گوجه فرنگی، دیواره مخمر نانوایی و غیره می ­شوند که معمولاً دارای یک یا چند نوع الیگوساکارید (یعنی زنجیره کربوهیدراتی دارای تعداد کمتر از ده واحد مونوساکارید) هستند. مهمترین الیگوساکاریدها شامل مانان الیگوساکارید (MOS)، فروکتوالیگوساکارید (FOS) ، گالاکتوالیگوساکارید (GOS) ، بتا گلوکان 1-3 و 1-6 و اینولین می­باشند. اخیراً کیتوزان الیگوساکارید مستخرج از پوسته خرچنگ ، نشاسته مقاوم غلات و فیبر میسلیوم قارچ آسپرژیلوس نیز به این فهرست افزوده شدند. بنابراین ترکیبات موجود در برخی غذاهای طبیعی انسان و یا خوراک دام و طیور که دارای مواد موثره ذکر شده در بالا هستند می­ توانند به عنوان پری ­بیوتیک طبیعی در تغذیه انسان و حیوان مفید باشند.

 

پری ­بیوتیک ­های تجاری از چه به دست می ­آیند؟

پری ­بیوتیک های رایج موجود در بازار افزودنی­ های دام، طیور و آبزیان بیشتر از مخمر ساکارومایسس به دست می­آیند و تعدادی محصول نیز از قارچ آسپرژیلوس، پوسته سخت پوستان و نشاسته مقاوم عرضه شده­اند. هر کدام از این پری­بیوتیک­های تجاری دارای ماده موثره خاص خود می­ باشند که با توجه به نوع منبع و روش فرآوری با هم فرق دارند. فرآورده­ های حاصل از مخمر جزء معروفترین پری­ بیوتیک­ ها می ­باشند.

 

محصولات مخمری چگونه به دست می ­آیند؟

پری­ بیوتیک­ های حاصل از مخمر یعنی یک قارچ تک سلولی غالباً از زیر شاخه قارچ­ های قندی­، جنس ساکارومایسس به دست می­ آیند که خود آن نیز دارای گونه ­های مختلف از جمله سرویسیه و یا بولاردی می­باشد. در طبقه­ بندی ریزتز هم هر گونه دارای سویه ­هایی مانند CNCM I-1077است که شرکت­ های تجاری تولید کننده به طور اختصاصی کشت می­ دهند.

 

 ساکارومایسس سرویسیه چیست؟

این مخمر تک یاخته ­ای، بی ­هوازی اختیاری است یعنی هم در حضور اکسیژن و هم بدون آن می­تواند رشد و تکثیر کند و قندهای ساده مانند سوکروز را مصرف و به اتانول و دی ­اکسیدکربن تبدیل نماید. به همین دلیل در آبجوسازی و برای تهیه خمیر نانوایی در طول تاریخ بشر کاربرد داشته است که به آن مخمر نانوایی هم گفته می­شود. سلول زنده این مخمر جزء پروبیوتیک­ ها محسوب می­ شود ولی لاشه بی­ جان آن پری­ بیوتیک است و البته حضور توام آنها سین­بیوتیک نامیده می ­شود. گاهی کل سلول مخمر مرده در یک محصول عرضه می ­شود، بعضی شرکت ­ها فقط دیواره سلولی و یا فقط عصاره محتویات سیتوپلاسم این مخمر را در یک محصول تولید می ­کنند و بعضی شرکت­ های دیگر نیز محیط کشت مخمر با لاشه و متابولیت­ های تولیدی طی تخمیر و تکثیر ساکارومایسس سرویسیه را با هم در یک محصول به عنوان کشت مخمر (yeast culture) به بازار عرضه کرده­ اند که محصول اِی مکس (A-MAX) اینچنین است.

 

SAVAGE, T.F., ZAKRZEWSKA, E.I. and ANDREASEN, J.R. (1997) The effects of feeding mannanoligosaccharide supplemented diets to poultry on performance and the morphology of small intestine. Poultry Science 76 (Suppl. 1): 139.

اضافه کردن نظر


ویژه کشاورزی

  بدین وسیله چاپ کتاب پرورش علمی و عملی اردک توسط انتشارات دانشگاه تخصصی فناوری های نوین امل را به اطلاع همگان می رساند.این کتاب توسط پروفسور حسن کرمانشاهی و همکاران ترجمه شده و خدمت علاقه مندان به این علم تقدیم گردید.     پیشگفتار مترجمان   به نام خداوند روزي­ ده رهنماي خدای یکتا را شاکریم که توفیق ترجمه کتاب حاضر را به ما عطا فرمود تا بتوانیم گامی هر چند اندک را در راه ...
    با توجه به جایگاه فعلی صنعت دام و طیور در کشورمان و در نظر گرفتن امور مختلف بهتر است دو برنامه کوتاه و بلند مدت برای آینده هر چه روشن تر دامپروری کشور تدوین شوند. در هر یک از این دو برنامه باید چهار ستون حاکمیت، دانشگاه ، تشکل ها و صنعت را باهم و درکنارهم در نظر گرفت.   در برنامه کوتاه مدت به فرض یک ساله، نقش حاکمیت بسیار پررنگ است و حتی با توجه به شواهد بر سه اصل دیگر نیز سایه افکنده ...
پرورش گوسفند (اصول و روش هاي مدرن در توليد). 1392. مهندس مرتضي مرادي ديوكلايي. مركز انتشارات توسعه علوم. ساري
   تولید ایرانی با استانداردهای جهانی    
مزایای استفاده از افزودنی­ های خوراکی مانند پرو­ بیوتیک برکسی پوشیده نیست و در مقالات متعدد نیز به طور گستره به آن پرداخته شده است. تا اینجا سناریوی فیلم خوب پیش رفته است. اما سکانس­ های ناخوشایندی نیز گاهی اوقات دیده می­ شوند که در زیر به چند مورد اشاره می­ شود.   بیاییم از سوداگری و افسونگری نمایشگاه ­های تجاری مختلف شروع کنیم. هنگامی که شما با مدیر بازاریابی یک شرکت افزودنی خوراکی صحبت می­ ...
آزمايشگاه پرتو آزمون جوانه خراسان:- آزمايشگاه همكار اداره استاندارد و تحقيقات صنعتي- دارای 4 آزمایشگاه تخصصی: فیزیکوشیمیایی، میکروبی، آنالیز دستگاهی، تحقیق و توسعه- داراي موافقت اوليه آزمايشگاه همكار از اداره نظارت بر غذا و دارو- عضو انجمن آزمایشگاه های همکار- آزمایشگاه تخصصی میکروبیولوژی با توانایی اندازه گیری آفلاتوکسین با دستگاه الایزا ریدر- داراي گواهينامه استاندارد ايزو 17025- تنها آزمايشگاه ...

ویژه گردشگری

آمار