پروتئین ها از اجزای حیاتی خوراک طیور هستند و شامل 20 اسیدآمینه می باشند که 10 مورد از آنها ضروری می باشند یعنی نمی توانند از سایر اسیدهای آمینه در طی سوخت و ساز در بدن تولید گردند. لیزین، متیونین و ترئونین در میان اسیدهای آمینه به شکل افزودنی و معمولا به صورت بلوری(crystalline) به جیره طیور افزوده می شوند. با افزودن این اسیدهای آمینه ضروری تا حدودی میتوان از پروتئین خام جیره کاست یعنی به عبارت دیگر هزینه خوراک را کاهش داد و از طرف دیگر نیز سبب کاهش دفع نیتروژن به محیط زیست شد. محصول لیزین برای حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار باید از مواد اولیه تجدید پذیر و به شکلی ساده و اقتصادی بدون تولید بقایای نامناسب به دست آید و از نظر زیستی و اقتصادی برای مصرف کننده مناسب باشد.
اهمیت ال-لیزین و تولید آن
در اینجا لازم به ذکر است که فقط ایزومر ال-لیزین در بدن طیور میتواند مورد استفاده قرار گیرد از این رو همه لیزین تولیدی باید به شکل ایزومر ال باشد. ال-لیزین به عنوان یک اسیدآمینه ضروری برای طیور و افزودنی خوراکی عمدتا به روش تخمیر تولید میگردد. مکمل لیزین تولیدی بهتر است که به شکل ریزدانه(granule) و قابل مخلوط کردن با بقیه اقلام خوراکی باشد. این اسیدآمینه بیش از 40 سال به صورت مصنوعی تولید میشود.امروزه میزان بالغ بر ششصد هزار تن از این مکمل اسید آمینه به طور سالانه در جهان تولید میگردد. مکمل ال-لیزین به طور وسیعی در یک فرآیند زیستی که باکتریهای Coryneform و معمولا Corynebacterium glutamicum درآن دخیل هستند تولید میگردد(پففرل و همکاران،2003). این میکروارگانیسم میزان زیادی ال-لیزین را تراوش میکند که معمولا به صورت نمک کلرید خالص میشود.
مقایسه روش تولید دو نوع لیزین تجاری
فرآیند معمول تولید ال-لیزین که از طریق تخمیر و به صورت بلوری حاصل می شود. روش معمول موجب تجمع زیست توده باکتریایی، فرآوردههای تخمیری و ... میگردد. بخشی از این مواد به عنوان زباله و غیر قابل استفاده در خوراک درمیآیند. در ضمن این روش هزینه زیادی نیز دارد زیرا برای مدیریت و خنثی سازی مواد خطرناک مثل محلول آمونیاک و اسید کلریدریک هزینه زیادی صرف میشود.
کرچر و پففرل(2001) روش جدیدی را برای تولید ال-لیزین توسعه داده اند که شامل سه مرحله میباشد:
1- تولید سویه Corynebacterium glutamicum در یک محیط تخمیری مناسب. در این مرحله از هیدرولیزات نشاسته یا سوکروز به عنوان منبع کربن و از سولفات آمونیوم و آمونیاک به عنوان منبع نیتروژن استفاده شده است. در این فرآیند لیزین خالص تولید میشود که از غشای سلولی به درون محیط کشت میآید. ال-لیزین به شکل سولفات حل شده در محلول براث وجود دارد. نکته مهم این است که شرایط استریل برای این مرحله الزامی است یعنی میکروارگانیسم دیگری نباید و جود داشته باشد.
2- پس از تکمیل فرآیند تخمیر، براث تغلیظ میشود.
3- سرانجام ریزدانههای Biolys60 توسط خشک کردن در ریزدانهساز افشانه(spray granulator) شکل میگیرند.
تنها مواد زاید این روش شامل آب دارای سطوح بسیار اندک آلودگی به موادآلی در مراحل 2 و 3 میباشد.ال-لیزین سولفات و ال-لیزین هیدروکلرلید تولیدی از نظر تغذیه ای برابر میباشند. بنابراین Biolys60 مکمل خوبی برای ارائه به بازار میباشد.
باکتری Corynebacterium glutamicum گرم مثبت، هوازی و غیربیماری زا بوده و یکی از مهمترین میکروارگانیسم های تولید کننده گلوتامات، لیزین و سایر اسیدهای آمینه است. فرانزل و همکاران(2010) به پژوهش بر روی دو سویه این باکتری برای تولید لیزین پرداختند. ایشان دریافتند که سویه جهش یافته DM1730 در مقایسه با سویه وحشی ATCC13032 برای تولید لیزین مناسب تر است. در ضمن آنها به این نتیجه رسیدند که کمبود آهن و تنش اکسیداتیو از عوامل محدودکننده برای تولید لیزین از این سویه میباشند.
اونیشی و همکاران(2005) گزارش کردند که جهش gnd تازه در Corynebacterium glutamicum منجر به افزایش تولید ال-لیزین شد. نتایج آنها نشان دادند که این جهش مسئول کاهش تنظیم آلوستریک است و کربن بیشتری را برای مسیر پنتوز فسفات تامین میکند که به عنوان منبع اصلی برای NADPH ضروری برای بیوسنتز ال-لیزین شناخته شده است، بنابراین محصول نهایی افزایش مییابد.
متانول به عنوان جایگزینی برای مواد اولیه تخمیر شونده در تولید لیزین
در حال حاضر ماده اولیه مورد تخمیر، قندهای محصولات کشاورزی میباشند. با این حال در آینده این چنین محصولاتی با تقاضای روبه رشد انسانی مواجه خواهند شد که انتظار میرود قیمت آنها افزایش یابد. از آنجایی که متانول نسبتا ارزان و با خلوص بالا میباشد و نیز انتقال و ذخیره آن ساده است، توجه زیادی را از سوی صنعت تخمیر به عنوان یک ماده اولیه جایگزین به خود جلب کرده است. علاوه بر این به خاطر اینکه از گاز طبیعی که به ارزانی در بعضی از بخشهای جهان حاصل میشود تولید میگردد، لذا به طور مستقیم با مواد خام برای تغذیه انسانی رقابت نمیکند. در پژوهشی که توسط موتویاما و همکاران(2001) برای تولید ال-لیزین از متانول صورت گرفت، ایشان بیان کردند که یک سویه جهش یافته از یک Methylotroph اجباری یعنی Methylobacillus glycogens میتواند چندین گرم ال-لیزین را در هر لیتر ظرف تخمیر تولید نماید. به طور مشابهی اسچندل و همکاران(1990) یک Methylotroph اختیاری جهش یافته یعنی Bacillus methanolicus را برای تولید زیاد ال-لیزین در دمای نسبتا بالا(50 درجه سانتیگراد) توصیف نمودند. توسعه تولید ال-لیزین با متانول به عنوان یک منبع کربنی قابل پیش بینی است اما موفقیت آن هنوز محدود است. Methylophilus methylotrophus(type strain AS1) یک متیلوتروف اجباری ایزوله شده است. این سویه غیر بیماری زا و قادر به رشد سریع در متان به تولید زیست توده (Biomass) زیاد در دمای متوسط به بالا (35-38) میباشد و به عنوان پروتئین تک یاختهای در حد وسیعی استفاده شده است. در ضمن بسیاری از ابزار ژنتیکی توسعه داده شده برای E. coli قابل استفاده برای این میکروارگانیسم میباشد. در پژوهشهای قبلی نشان داده شده است که M. methylotrophus مسیر diaminopimelic acid pathway(DAP) را برای بیوسنتز ال-لیزین اعمال میکند و حداقل سه آنزیم کلیدی آسپارتوکیناز، دیهیدرو دیپیکولینات سینتاز(DDPS) و دیهیدرو دیپیکولینات ردوکتاز در آن دخیل میباشند و DDPS از اهمیت ویژهای برخوردار است. گونجی و یاسوئدا(2006) با استفاده از M. methylotrophusو DDPS مشتق شده از E. coli یک تولیدکننده ال-لیزین ساختند. تولید اولیه آن اندک بود و به نظر میرسید که میزان زیادی از لیزین تولیدی داخل سلول میماند و بنابراین پیشنهاد گردید که M. methylotrophus سیستم صادر کردن و خروج ال-لیزین را ندارد. در حال حاضر شناخته شده است که C. glutamicum یک پروتئین ناقلی دارد که با ژن LysE کد میشود و شامل 233 بقایای اسیدآمینه است که ال-لیزین و ال-آرژینین را صادر میکنند. این ناقل دارای ساختاری میباشد که برای پروتئینهای غشا تازه میباشد. LysEبه عنوان دریچه اطمینانی برای صدور ال-لیزین اضافی پنداشته میشود.
ایشان نتیجه گرفتند که این سویه میتواند 3/11 گرم ال-لیزین را در هر لیتر متان تولید کند. تولید لیزین به طور مستقیم وابسته به رشد سلول نبود. ایشان در پایان بیان کردند که وارد کردن ژنهای مفید به سویه های باکتری میزبان موجب غنی تر شدن تولید لیزین میگردد.
ایشیکاوا و همکاران(2008) نشان دادند که محیط با قدرت یونی کمتر اثر مثبتی بر تولید ال-لیزین با استفاده از M. methylotrophus داشت.
روش آنزیمی تولید لیزین
لوچتنبرگر و همکاران(2005) بیان کردند که از Enzyme catalysis نیز میتوان برای تولید اسیدآمینه استفاده کرد.این کار از 40 سال قبل در ژاپن شروع شد و بیشتر برای متیونین کاربرد دارد.
References:
Fränzel, B., Poetsch, A., Trötschel, C., Persicke, M., Kalinowski, J., Wolters, D.A., 2010. Quantitative proteomic overview on the Corynebacterium glutamicum l-lysine producing strain DM1730. Journal of Proteomics 73, 2336-2353.
Gunji, Y., Yasueda, H., 2006. Enhancement of l-lysine production in methylotroph Methylophilus methylotrophus by introducing a mutant LysE exporter. Journal of Biotechnology 127, 1-13.
Ishikawa, K., Toda-Murakoshi, Y., Ohnishi, F., Kondo, K., Osumi, T., Asano, K., 2008. Medium Composition Suitable for l-Lysine Production by Methylophilus methylotrophus in Fed-Batch Cultivation. Journal of Bioscience and Bioengineering 106, 574-579.
Kircher, M., Pfefferle, W., 2001. The fermentative production of -lysine as an animal feed additive. Chemosphere 43, 27-31.
Koffas, M., Stephanopoulos, G., 2005. Strain improvement by metabolic engineering: lysine production as a case study for systems biology. Current Opinion in Biotechnology 16, 361-366.
Leuchtenberger, W., Huthmacher, K., Drauz, K., 2005. Biotechnological production of amino acids and derivatives: current status and prospects. Applied Microbiology and Biotechnology 69, 1-8.
Ohnishi, J., Katahira, R., Mitsuhashi, S., Kakita, S., Ikeda, M., 2005. A novel gnd mutation leading to increased l-lysine production in Corynebacterium glutamicum. FEMS Microbiology Letters 242, 265-274.
Pfefferle, W., Möckel, B., Bathe, B., Marx, A., 2003. Biotechnological manufacture of lysine. Adv Biochem Eng Biotechnol. 79, 59-112.
ترجمه و تدوين توسط مديريت پايگاه علمي-خبري كاير ايراني،1393
نظرات
RSS